Zeeuws-Vlaanderen: Alsmaar Vlaamser

2017 ABSOLUUT NIEUW RECORDJAAR: MAAR LIEFST 801 BELGEN STEKEN GRENS OVER

Maart 2018 – De trend van inwijkende Vlamingen naar Zeeuws - Vlaanderen zet zich verder door. De meest recente cijfers van de Stichting Zeeuws & Vlaanderen laten zien dat er in 2017 weer meer Vlamingen de grens overstaken dan de jaren daarvoor. Met 801 inwijkende Vlamingen is er een stijging van 8% ten opzichte van 2016. Hiermee staat de teller sinds 2011 op 4659 ingeweken Belgen.

Afgelopen jaar was de gemeente Hulst in trek. 338 Belgen kozen voor Hulst en de omliggende plaatsen. (+20%) Terneuzen ontving 317 nieuwe Vlaamse inwoners en Sluis 146. Hiermee worden de cijfers van de voorgaande jaren nog overtroefd en die waren al indrukwekkend.

Voor 2011 waren er gemiddeld 222 Belgen per jaar die hun weg naar Zeeuws - Vlaanderen vonden. In 2011 startte de Stichting Zeeuws - Vlaanderen – een consortium van Zeeuws - Vlaamse sociale woningbouw, bouwpromotors, makelaars, banken, hypotheek - adviseurs, fiscalisten en notarissen – een promotie campagne met het specifieke doel om Belgen te overhalen in Zeeuws - Vlaanderen te komen wonen. En die campagnes hebben duidelijk hun vruchten afgeworpen. In 2011 waagden 450 Belgen de oversteek en sindsdien ging het steeds verder in stijgende lijn: 708 nieuwelingen in 2012, 648 in 2013, 667 in 2014, 642 in 2015 en 743 in 2016. In 2017 kwamen er 801 Vlamingen bij.

Toch is het einde nog lang niet in zicht, volgens Peter Zuurveld, voorzitter van de Stichting: “ Uiteraard blijft het financiële aspect doorslaggevend. Hier zijn de huizen gemiddeld 50.000 Euro goedkoper dan in België. En ook de registratie - en de notariskosten liggen een pak lager in Nederland. Maar ook het feit dat de natuur hier omnipresent is en dus rust brengt, doet veel Belgen overstag gaan. En ondanks die rust en het alomtegenwoordige groen sta je toch op ongeveer een half uurtje in Gent, Antwerpen of Brugge. Zeeuws - Vlaanderen biedt dus het beste van beide landen. En bovendien hebben we nog altijd een heel ruim aanbod aan woningen in alle prijsklassen en zien we dagelijks Belgische belangstelling. Ik zie dan ook niet in waarom de toevloed van Belgen zou stagneren. ”

Kopen aan huurprijzen? Het kan in Zeeuws - Vlaanderen!

Voor veel mensen is het een eeuwig dilemma: blijven huren of toch maar iets kopen? Maar gezien de hoge huizenprijzen in België kan je met je beschikbare huurbudget amper een woning vinden die die naam waardig is. In Zeeuws-Vlaanderen is dit wél nog mogelijk. Meer nog: op de site www.zeeuws-vlaanderen.be vind je nu een tool waarmee je het maximaal te besteden maandelijks bedrag kan ingeven en meteen het aanbod aan Zeeuws - Vlaamse huizen krijgt dat je daarmee kan kopen. Op die manier wordt een eigen woning toch geen ongrijpbare droom. Of om het met de nieuwe campagneslogan van de Stichting te zeggen: “Dure huizen, daar vegen wij ons voeten aan.”